Moon Illustraties

"Als beeldmaker ben je nooit uitgeleerd."

Show & Tell & Sabine Wisman

Vrijdag ochtend. Hup, vroeg uit de veren en op weg naar Haarlem, naar de workshop Show & Tell van Sabine Wisman.

Sabine Wisman viel me ergens eind 2014 voor het eerst op. Dat moet in de facebook-groep Nederlandse Illustratoren zijn geweest.
Sabine heeft een vlotte tekenstijl met een bijna laconieke lijnvoering. Heldere illustraties met een jaloersmakende luchtigheid (kom ik zó op terug). Maar het was vooral haar manier van aanwezig zijn op het internet die me opviel. Ineens was ze daar met haar vrolijke, rake posts over illustreren en het creatief ondernemerschap. Haar schrijftaal is spontaan, en motiverend.

In die periode zag ik veel nieuwe tekenaars met een luchtige, ietwat naïeve illustratiestijl. Het was ineens hip en trendy, leek het. En ik moet toegeven dat mijn eerste gedachte was: Daar is weer een tekenaar die met snelle simpele tekeningen de markt komt veroveren. Instagram en Pinterest is er van vergeven. En tijdschriften als Flow.
Maar, eerlijk is eerlijk, ik vind ze stiekem ook wel leuk.
En toch stond ik mezelf niet meteen toe om ze leuk te vinden.

Wat was het dan dat ik afgunst voelde voor blije, luchtige, ogenschijnlijk makkelijk getekende illustraties?

Na wat soul-searching besefte ik me dat juist die speelsheid iets was wat ik op dat moment miste in mijn eigen werk. Mijn illustraties zijn kleurrijk en vrolijk, maar in mijn perfectionisme heb ik altijd de neiging om té lang na te denken over wat goed is, om té lang door te werken aan een tekening, om té kritisch te zijn over mijn eigen werk. En dat haalt de lol er af. Altijd dat wikken en wegen, bijschaven en nóg een keer corrigeren.. vermoeiend is dat.
Het is juist goed om af en toe dingen over te laten aan het toeval. Om lekker te spelen. Om dingen te laten ontstaan op je papier. Om te verwonderen.

Toen Sabine Wisman haar workshop Show & Tell aankondigde, wist ik gelijk: Ik doe mee!
En wat maakt ze er een feestje van! Na inschrijving kreeg ik een bevestigings-kaartje in de bus, waar ik meteen blij van werd. Doet ze leuk, die Sabine.

En wat was het fijn vandaag!
Met z’n tienen hebben we de hele dag getekend in een knus tekenatelier in Haarlem. Sabine gaf interessante oefeningen om de creatieve vrijheid in ons los te maken en het perfectionisme los te laten. Ze vertelde boeiend over hoe zij haar illustraties maakt, hoe ze te werk gaat en waar ze haar inspiratie vandaan haalt. Na de heerlijke lunch in een Haarlems restaurantje werkten we in de middag aan onze eigen infographic / info-illu’s. De resultaten waren echt heel divers. Zo mooi om te zien hoe iedereen het geleerde toepast in zijn eigen beeldtaal.

Het is echt heel tof om samen te creëren met andere tekenaars. Een beetje spannend, dat wel, maar bijzonder inspirerend om te zien hoe anderen iets verbeelden, welke keuzes ze maken, welke technieken ze gebruiken. Als beeldmaker ben je nooit uitgeleerd. Het is belangrijk om om je heen te blijven kijken, nieuwe inzichten te krijgen. Het houdt je scherp, en geboeid. Vandaag heeft me echt een boost gegeven.

Ik hoop dat ik nog heel lang nieuwe dingen mag leren, en nieuwe manieren van kijken mag ontdekken.

Oja, onder andere deze info-illu maakte ik tijdens de workshop.

Om het mezelf makkelijk te maken, koos ik ervoor om te verbeelden wat ik zo leuk vind aan mijn man.
Daar ga je schatje, het wereldwijdeweb op!


Meer zien en lezen over Sabine Wisman?
Dan zeker even kijken op: sabinewisman.com

Ze heeft nog veel meer interessante workshops voor de creatieven onder ons!


Publicatie: 10-02-2017Naar het overzicht