Moon Illustraties

"Dit zijn de kleine dingen
die het leven een heel klein beetje mooier maken."

Een varken voor een fan

Ik ben gek op post. Brieven geschreven met pen op papier, zorgvuldig gevouwen in een envelop, met een adres en een bestempelde postzegel.
Post krijgen en post sturen, ik word daar blij van.
Toen ik deze zomer terugkwam van vakantie lag er een opvallende brief in de stapel post. Uit Duitsland. Meestal herken ik handschriften van de mensen die mij tegenwoordig nog handgeschreven post sturen, maar deze was mij onbekend.

In de envelop zat een brief met tekeningen van varkens op de achterkant, een handgeschreven retourenvelop en een bankbiljet van € 5,-.
De brief was geschreven door Dhr. Hans Twardokus. Hans bleek fan van strips en illustraties, én verzamelaar. Hij schreef dat zijn vrouw Ulrike zó gek is op varkens, en dat hij hun beider liefhebberij heeft gecombineerd in een verzameling. Al jarenlang verzamelen Hans en Ulrike tekeningen van varkens van tekenaars over de hele wereld.

Ik moet toegeven dat ik na het lezen van de brief eerst dacht: Wat brutaal om zomaar gratis illustraties te vragen.
De markt voor illustratoren is de laatste 10 jaar behoorlijk veranderd. Budgetten voor illustratiewerk zijn vele malen lager geworden en er wordt helaas minder geld uitgegeven aan kwalitatief goed tekenwerk. Daarnaast zijn er hordes beginnende of hobbytekenaars die zonder blikken of blozen voor een schamel uurtarief werken. Als professioneel illustrator kan ik wel zeggen dat het er niet makkelijker op is geworden om je boterham bij elkaar te tekenen.
Mijn eerste reactie was hierdoor gekleurd en kritisch.

Toch gooide ik de brief niet weg. Ik liet hem op mijn buro liggen.
Vandaag opende ik de envelop opnieuw en ik besefte: Deze meneer Hans is niet uit op gratis illustraties waar hij vervolgens zelf geld aan gaat verdienen. Deze Hans is een oprechte liefhebber van cartoons en tekeningen. Deze meneer houdt zoveel van zijn Ulrike dat hij voor hen samen een bijzonder project heeft bedacht. Een project waarvoor hij tekenaars over de hele wereld aanschrijft, per post. Al 30 jaar stuurt hij brieven rond waarin hij beleefd vraagt of een illustrator heel misschien een tekeningetje wil maken op een A6 papiertje, voor hun persoonlijke verzameling. Een tekening van een varken. Het A6 tekenpapiertje heeft hij voor het gemak bijgevoegd.
En een retourenvelop met zijn eigen adres erop.
Én een biljet van € 5,- om tegemoet te komen in de portokosten..

Ik vind dat mooi.

Toen ik vandaag de brief van Hans Twardokus nog eens las, raakte het me.
Waarom zou ik geen tekening voor hem en zijn Ulrike maken?
Dit zijn de kleine dingen die het leven een heel klein beetje mooier maken.
Als ik daar een stukje in kan bijdragen, dan doe ik dat graag.

Ik nam mijn potlood en inkt en tekende mijn varken voor de Twardokus verzameling.
Vandaag gaat hij op de post naar Duitsland.

Dit is 'm geworden:

Publicatie: 12-09-2017Naar het overzicht